Artikelindex

1. Spelregels Minipolo Pupillen

1.1 Inleiding

Het waterpolojeugdplan bestaat uit een aantal leeftijdsgroepen, waarvan de groep onder de 12 jaar er één is. In het waterpolojeugdplan worden de jongste spelers en speelsters onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen. Ieder spelen zij, met hun eigen regels, het waterpolospel.
Daarnaast is het een technische, behendigheid vragende en zeer gezonde sport, waarbij nauwelijks blessures ontstaan. Het waterpolospel vraagt van de deelnemers niet alleen een goede zwemvaardigheid, maar ok een grote balvaardigheid en bovendien het nodige spelinzicht.
Minipolo is een spelvorm van waterpolo, waarin enorm belangrijk is dat plezier van de kinderen central staat. De spelregels voor nimipolo dienen daarom vooral om het spel zo plezierig en sportief mogelijk te laten verlopen.

  • Pupillen 3 6-7 jaar (Toernooien)
  • Pupillen 2 8-9 jaar (Competitie of Toernooien)
  • Pupillen 1 10-11 jaar (Competitie)

Behalve de grootte van de bal, het speelveld en het aantal spelers zijn er enkele belangrijke verschillen tussen minipolo en "gewoon" polo. Enkele verschillen zijn:
Bij minipolo is er geen 5-meterlijn en kan uit een vrije wordt nooit direct gescoord worden.
Bij het hinderen van de tegenstander (als deze de bal vast heeft) moet altijd duidelijk zijn dat het de bedoeling is om de bal te veroveren.
Als een speler uit het veld wordt gestuurd mag deze vanaf de terugkomplaats onmiddellijk worden gewisseld; er is dus geen straftijd.
Na een doelpunt wordt "echt" vanuit de midden lijn het spel hervat.
Bij minipolo bestaat geen Uitsluiting Zonder Vervanging (UZV); in het geval van een zware fout wordt er hoogstens een Uitsluiting Met Vervanging (UMV) of een strafworpfout gegeven.
Hieronder staan de belangrijkste spelregels vermeld voor alle pupillen. In deel 1 wordt een schets gegeven van het spel voor deze leeftijdsgroep. Bij deel 2 worden enige organisatorische aspecten beschreven. In deel 3 komen de spelregels aan de orde en tot slot wordt in deel 4 een aantal opmerkingen gemaakt over de spelbegeleiding door scheidsrechters (lees spelbegeleiders) en trainers/coaches.

HD-Background Selector