Wat is een minioren wedstrijd?

 

Minioren wedstrijden worden al heel veel jaren gezwommen en kennen een hele lange traditie binnen de KNZB. De Minioren wedstrijden vormen de basis van het echte wedstrijdzwemmen. Alle topzwemmers zoals Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo zijn ooit begonnen met de Minioren wedstrijden. Minioren wedstrijden zijn voor jongens minioren 2 t/m 6 en meisjes minioren 2 t/m 5 in Nederland (dit zijn zwemmers in de leeftijdsgroep van 6 tot 12 jaar). Alle zwemmers mogen dus vanaf hun 6e verjaardag deelnemen aan deze wedstrijden.

Er worden in één seizoen vijf Minioren wedstrijden gezwommen.

Ook in het nieuwe seizoen is er de mogelijkheid om 200 meter nummers te zwemmen als je junior 1 of 2 bent. Alle kinderen die de te zwemmen afstand en slag beheersen en een limiettijd gehaald hebben van deze slag op de 100m kunnen deelnemen aan deze wedstrijden. De Kring organiseert de Minioren wedstrijden in samenwerking met de verenigingen. Van de uitslagen van de Minioren wedstrijden worden per Kring ranglijsten gemaakt. Voor de snelste minioren per kring is er na afloop van de Minioren wedstrijden een finalewedstrijd in de vorm van de Kring Minioren Finale.

De Kring Minioren finales zijn dé Kringkampioenschappen voor minioren. Door middel van de Minioren wedstrijden kunnen de deelnemers zich plaatsen voor de Kring Minioren Finale. Deelnemers worden geplaatst voor de Kring Minioren Finale aan de hand van de Kring SwimKick Top-25, samengesteld volgens de uitslagen uit de Minioren wedstrijden.

De nummers 1, 2 en 3 van elk programmanummer ontvangen een medaille.