De "Oostermeent Triathlon Huizen" vindt zijn oorsprong in 1983, toen de Huizer Atletiekvereniging "Zuidwal" een stratenloop organiseerde van het binnenzwembad "De Bun" naar het buitenzwembad "Sijsjesberg". Dit ter gelegenheid van de opening van het buitenzwemseizoen. Geïnspireerd door de triatlonprestaties (Ironman in Hawaii) van de Huizer Jim Koster is in 1984 een triatlonorganisatie ontstaan die werd gevormd door leden van atletiekvereniging "Zuidwal", Zwem- en Polovereniging "IJsselmeer" en medewerkers van zwembad "Sijsjesberg".

De eerste Triatlon van Huizen had een recreatief karakter en bestond uit twee afstanden: de tiende en de kwart triatlon, en kon zich direct verheugen in een ruime belangstelling (600 deelnemers, zie foto onderaan deze bladzijde)

Vanaf 1990 heeft de organisatie van Huizen zich gecommitteerd aan de eisen van de NTB en kreeg de Huizer Triatlon zijn huidige vorm. Er is steeds geprobeerd het evenement zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deelnemer en publiek, vandaar dat de laatste vijf jaar de finish in of nabij het Winkelcentrum Oostermeent plaatsvindt.

De Oostermeent Triatlon Huizen kan zich altijd verheugen op veel bekende triathleten die aan de start verschijnen.

Als winnaars van de wedstrijd kon men de afgelopen jaren huldigen:

Jaar:Mannen:Vrouwen:
1998 Frank Heldoorn Anneke Berepoot
1999 Chris Brands Marijke Zeekant
2000 Frank Heldoorn Minouche van der Plas
2001 Frank Heldoorn Sandra Hitzert
2002 Machiel Ittman Ingrid Lubek
2003 Frank Heldoorn Minouche van der Plas
2004 Daniël Rewijk Gonny Rozendal
2005 Roeland Smits Marijke Zeekant
2006 Roeland Smits Eva Janssen
2007 Corné Klein Gonny Rosendal
2008 Corné Klein Monica Gorska


Voor meer informatie over de triatlon ga naar: www.triathlonhuizen.nl