HomeActiviteitenWaterpoloToernooi voor basisscholen

Toernooi voor basisscholen 2023.

Alle basisscholen uit Huizen en omstreken zijn uitgenodigd deel te nemen aan het 11e IJsselmeer waterpolotoernooi toernooi op zaterdag 13 mei om 14.00.

Zwem -en waterpolovereniging IJsselmeer organiseert dit toernooi jaarlijks om kinderen te stimuleren gezond te blijven door meer te bewegen, en ze kennis te laten maken met de mooie waterpolosport. Waterpolo geeft kinderen een goede conditie, is een leuke teamsport en levert nauwelijks sportblessures op.

De jongens en meisjes strijden om een mooie wisselbeker voor de groepen 3-4, 5-6 en 7-8.

Net zoals afgelopen toernooi, gebruiken we de app Tournify voor het wedstrijdschema en de uitslagen. Een aantal dagen voor het toernooi krijgen scholen en ouders toegang.

Inschrijving team door de school.

De school schrijft het aantal teams per categorie (groepen 3-4, 5-6 en 7-8) in op: https://ijsselmeerhuizen.nl/inschrijving-voor-scholen/.Schoolwaterpolotoernooi

De kosten bedragen € 10 – per team, contant te betalen op het toernooi.

Het zwembad is beperkt beschikbaar en daarom is er een limiet aan het aantal deelnemende teams. We raden aan snel in te schrijven, de uiterste datum is 8 mei.

Inschrijving training door de ouders.

Met een goede voorbereiding is er een hogere kans op succes. De jongens en meisjes kunnen daarom op zaterdag 6 mei van 16:00-17:00 GRATIS een speciale training volgen. In verband met de organisatie van de training, vragen we de ouders de kinderen in te schrijven op  https://ijsselmeerhuizen.nl/inschrijving-voor-de-training/

Training en toernooi vinden plaats in zwembad De Meent in Huizen.

Na het toernooi blijven waterpoloën?

Enthousiaste kinderen mogen na het toernooi tot eind juli meetrainen met waterpolovereniging IJsselmeer via het gratis proeflidmaatschap. Aanvragen graag via  https://ijsselmeerhuizen.nl/proeflidmaatschap/

Ook nu al, ruim voor het toernooi is een reguliere proeftraining waterpolo mogelijk. Graag eerst per email aanvragen, dan kunnen we met de training met de nieuwe waterpoloër/ster rekening houden. Deze, en andere vragen aan  schoolwaterpolo@gmail.com.

Het toernooi.

De opzet van het toernooi is als volgt:

 • Jongens en meisjes spelen samen in een team.
 • Het toernooi heeft categorieën voor de groepen 3-4, 5-6 en 7-8.
 • Groep 3-4 heeft tegelijkertijd 4 spelers in het water, maximaal 6 spelers per team. Deze groep speelt in het ondiepe bad (diepte 1.40m).
 • Groep 5-6 en 7-8 spelen in teams van 5 kinderen. Maximale inschrijving is 7 kinderen per team.  Deze groepen spelen in de breedte van het diepe bad.
 • Inschrijving mag met kinderen uit 1 groep (bijvoorbeeld uit groep 7) of uit 2 groepen (bijvoorbeeld uit de groepen 7 en 8). De combinaties 4-5 en 6-7 zijn niet mogelijk.
 • Een kind speelt alleen mee in zijn of haar eigen team.
 • We raden aan de 1-2 wisselspelers per team te gebruiken.
 • Alle teams moeten worden begeleid door iemand (een ouder) van de school. Tijdens de wedstrijd kan het team gecoacht worden door vrijwilligers van de waterpolovereniging. Wilt u dit? Laat het ons weten. U hoeft dus zelf geen kennis te hebben van waterpolo.

De spelregels.

Waterpolo is een leuke teamsport in het water, waarbij je de bal met je handen speelt. De basis is eenvoudig: als je kan zwemmen, kan je al meedoen.

We spelen met kleine doelen en eenvoudige regels vergelijkbaar met  Beachwaterpolo:

 • Een team scoort door de bal in het doel te gooien. De bal moet de doellijn helemaal passeren.
 • De winnaar heeft de meeste doelpunten gescoord.
 • De bal vangen en gooien mag met 1 of 2 handen. Tip: met een hand gaat in het water meestal gemakkelijker
 • De bal mag niet onderwater “verstopt ” worden.
 • Je tegenstander aanraken mag wel, maar beetpakken of onderduwen niet. Dit is een overtreding en dan krijg je een vrije bal tegen. Waar de bal is, mag de vrije worp genomen worden.
 • Na een doelpunt neemt de keeper de bal weer uit. Wel even wachten op het signaal van de scheidsrechter.
 • Protesteren of praten tegen de scheidsrechter is verboden. Dit geldt ook voor coaches.