HomeNieuwsEstafetteteam IJsselmeer zwemt Het Kanaal over.

Estafetteteam IJsselmeer zwemt Het Kanaal over.

Estafetteteam IJsselmeer zwemt Het Kanaal over.

Na anderhalf jaar van voorbereiding en training moest het in de laatste week van augustus gaan gebeuren. De exacte datum en tijd zou het team pas 1 a 2 dagen van te voren te horen krijgen van de schipper van de begeleidingsboot. Omdat er voor die week (te) veel wind voorspeld werd werd het team donderdag opgeroepen om al op vrijdagavond te starten. Vrijdagochtend vroeg dus allemaal in de auto gesprongen, met de veerboot van Duinkerken naar Dover en in het hotel in Dover nog een powernapje gedaan.
Om 21.45 (NLtijd) kwam het startschot en moest de eerste zwemmer te water. Een groot deel van de oversteek hebben ze dus in het donker moeten zwemmen. Dat komt omdat de schipper graag bij daglicht wil aankomen en die tijden weer afhankelijk zijn van getij. Na uren in het donker te hebben gezwommen en bijna iedereen wel wat last kreeg van zeeziekte begon in de vroege ochtend de zon weer op te komen. Dat gaf weer extra energie voor de volgende zwemronden van telkens een uur. Iedereen zwom zo stevig mogelijk door want als je te langzaam zwemt komt er nog een keer een kentering (getijdewissel) en word je door de harde stroom de verkeerde kant op gedrukt.
Na al die uren van zwemmen, nacht doorgehaald en wat weeïg van de zeeziekte komt Frankrijk in zicht. Helaas word je door de stroom dusdanig weggezet zodat het nog een aantal uren duurt voordat je dan eindelijk voet aan wal kan zetten.
Na 15.11 uur is het team gefinisht op Pointe du Riden (F).
Wat ook leuk is om te vermelden is dat dit het oudste Nederlandse estafetteteam is dat de oversteek succesvol heeft gedaan. Is er toch weer een mooi stukje geschiedenis geschreven.